A menyasszony tánc és menyecske tánc.

Mind kettő más-más szokásokkal, tájegységtől függően.
Hagyományok figyelembevételével érdemes tudni, hogy a menyasszony ruha a tisztaságot, és szüzességet jelképezi, az ország nagy részén esküvőkön, ezért éjfél előtt a menyasszonytánccal, ahol ez nincs, ott gyertyafénykeringővel köszön le a pár, majd éjfél után átöltözve vissza tér.
A menyecske tánc az új asszony tánc, mint új család térnek vissza és új asszony ként, új emberként jelennek meg piros ruhában, mely fiatalos, és tüzes.
311697_179217288819165_100001926843717_398415_1675612560_n
Régen lakodalmakban ez volt a leány búcsú, és legény búcsú, amely sok helyen még ma is él ez a szokás. Nyírségben tapasztalom, mikor a lagzikban fiúk körbe veszik a legényt, lányok, asszonyok a menyecskét és megtáncoltatják külön-külön őket, majd a végén legényünknek be kell jutni a menyecskéhez, lányok, asszonyok szoros gyűrűjén keresztül.
Sokszor a legényt beemelik ezen a szoros gyűrűn keresztül párjához, a menyecskéhez.
Amennyiben követjük nyomokban is ezt a hagyományt, nagyon fontos, hogy ahol a menyasszony tánc pénzes, ott mindenkivel táncol a menyasszony, a menyecske táncnál nem mindenkivel.
Vannak tájegységek, ahol a menyecske tánc a pénzes, itt mindenkivel táncol a menyecske, de éjfél előtt menyasszonyként, már nem mindenkivel.
Amennyiben követjük a hagyományokat, mind kettő legalább olyan fontos, mint autón a kormány
A népszokások keveredése okozza sok helyen a félre értést, amivel semmi gond, míg tapasztalt kezek koordinálják az eseményeket.