Lakodalmi játékok a jó ízléshatárán belül

Mielőtt belevágnék a közepébe, az érdekesebbnél, érdekesebb ötletekbe, elöljáróba megjegyezném, hogy a násznép nem játszani megy a lakodalomba.

Lehet a hangulatnak, egy felfokozó eleme, de ugyan akkor el is ronthatja az esküvőt és ettől kínosabb nincs.

10257677_736584023051365_5792825892238744716_n
Régebben a vőfély kollégák kértek tőlem lakodalmi játékokat, mivel láttak a facebook oldalamon, képeken új dolgokat, ötleteket, mikor elküldtem nekik 1-2 erdélyi játék leírást, erre Ők legalább ötször annyit küldtek vissza, melyek nekem is érdekesek voltak.
Számomra vannak esküvők, mikor nem is alkalmazok játékokat, mivel olyan jó a hangulat, hogy kár lenne elrontani, habár egy-két vendég szeretné.
Tapasztalatom alapján, egy esküvőn maximum 2-3 játék fér bele a mulatságba, de van olyan, hogy egy sem.

Minden Vőfélynek és Ceremónia mesternek meg van a repertoárja az esküvőn , ezt van aki okosan használja fel, van aki oktalanul, és az összeset elsüti.                                                                                                              Ettől már csak az rosszabb, mikor a párok láttak egy-két játékot esküvőkön és megszabják, hogy milyen játék legyen és mi ne legyen. Fontos, nálad nem ugyan az a nász nép lesz, mint ahol, azt a játékot láttad.

Pingvin őrület
A Te nász néped más társadalmi összetételű, más elvárások, igények, követelmények, személyiségek, más viselkedés, stb.
A vőfélyed, ceremónia mestered, ha profi, akkor felismeri ezeket és aszerint cselekszik, de ha megmondják neki, milyen elemeket használhat, akkor figyelmen kívül hagyjuk a nász nép igényeit, így te jól érezheted magad, de a hangulatnak és násznépnek lesz, egy vissza fogott része.
Természetesen meglehet beszélni a játékokat és lehet válogatni, de hagyd a tapasztalatot érvényre törni.
Vannak a jó ízlés határán belül és azon kívüli játékok, az utolsót ki is zárhatjuk, ezeket mi sem használjuk.
Nézzük akkor az esküvői játékokat, valamint, mikor van helyük a programban!
Régi hagyományos lagzikban a játék szinte nélkülözhetetlen eleme volt az esküvőknek, hiszen ez volt a próba tétel, hogy megállják e helyüket a házasságban a fiatalok?
Ma már ez nem működik, amennyivel lazábbak és modernebbek lettünk, annyival feszélyezettebbek és visszafogottabbak vagyunk, a másoknak megfelelés vágy hajt.
Részemről nem szeretem a sablonos esküvőket, játékokat, ezért mindig kutatok, új dolgokat keresek és mást alkalmazok.
A tojás vezetés, hintós játék, vagy a vádli és könyék alapján felismerni a menyasszonyt, már a múlté, de kérés és igény alapján szívesen levezetjük.
Kedvenc játékaink az Erdélyi, vagy a Vajdasági és felvidéki játékok, amik a jó ízlés határán belül maradnak és az ügyességet teszik próbára.
Itt legtöbbször a barátok és barátnők szerepelnek, de be állhat az ifjú pár is, ami nagyon fontos, hogy nem a győzelem számít, hanem a mozgás, játék öröme.
lakodalmi kép
Kigolyózás:
Mikor a fiúk  leülnek egy vonalban a székekre és vele szembe, kb. 5 méterre állnak a barátnők, akik egy kemény papíron, vagy lefordított pincér tálcán rövid italt és egy pingpong labdát juttatnak el párjuknak úgy, hogy a labda nem esik le és az ital sem csöppen ki, vissza felé már csak a labdával kell jönni, akinek sikerül az kap egy ajándékot, mint egy szivacsot, amivel majd lemoshatják a pár autóját.
10401440_736585116384589_7887282079422616611_n
Gyűrű húzás:
Itt a vőlegény, egy kihegyezett botot tart függőlegesen és párja, egy pálcát tart kezében, amin spárgán csüng le egy függöny karika, mint egy horgászbot, a menyasszonynak ezt a karikát kell a kihegyezett bot végére rá ügyeskedni, nem egyszerű. Mint minden játéknál a vőfélyek kreatív hozzáállása és konferálása a lényeg.
Ki a józanabb a lagziban, vagy a gáton: 
A barátok és barátnők egymással szembe állnak sorban, kb. 5 méter távolságban, a fiúk egy-egy botra támaszkodnak és homlokukat a bot végén a kezükre helyezik, majd a botot ötször megkerülik, ezt követően a botot elengedik és a párjukig elsétálnak, őket is megkerülik és vissza mennek, mind ezt egyenesen, nem könnyű, mert hullámzik majd a talaj.
Kukorékoltatás:
A barátoknak, legényeknek, be kell bemutatni, hogy ki, milyen módon cserkészi be a lányt, erre legjobb példa a kakas, mit csinál a kakas, kukorékol,  a vőlegény tanul a legényektől, de be is állhat a játékba.
A barátoknak be kell cserkésznie a lányokat, barátnőket, úgy mint kakas a tyúkot, hangos kukorékolással, kapirgálással, esetleg kézzel imitálva a szárny csapkodást.
Itt nincs győztes, mert mindenki elismerést kap, még pedig a jutalom, hogy míg a lakodalom tart, addig óránként megjelennek a fiúk és kukorékolnak egyet, hogy el ne aludjon a nász nép.
Vasutas
Sorolhatnám a játékokat, amik hasznosak lehetnek egy jó vőfély kezében, de egy amatőrnél tömegoszlató lehet, ha nem ismerjük a násznép igényeit.
A játékoknál fontos a vendég, hogy partner e? és a vőfély, aki levezényli, egy talpra esett vőfély, még a legrosszabb, vagy unalmas vélt játékot is hatalmas sikerrel ad elő.
A lényeg: Ne szabd meg a szolgáltatóknak, hogy mit tehetnek és mit nem, természetesen javasold az ötleted, de  bízz a tapasztalatukban, ha profi, akkor tudni fogja, mit lehet és mit nem.
DSC_0278